A 7 legbosszantóbb beltéri ajtó beépítési hibaÖn máris megtette az első lépést ahhoz, hogy beltéri ajtó vásárlása tényleg örömöt és ne bosszúságot okozzon. A legtöbb építkező (és sajnos a szakemberek jelentős része is) legyint ugyanis, amikor felhívjuk figyelmüket a beltéri ajtók és üvegajtók beépítésének szakszerűségére.

„Á, láttunk mi már olyat, nem lehet az annyira bonyolult. majd csak megoldjuk valahogy.” – mondják. És igazuk van, mert valóban nem bonyolult, ennek ellenére újra és újra elkövetik ugyanazokat a hibákat.

Milyen kár származhat ebből?

Közel 20 év alatt gyűjtött tapasztalataink alapján elmondhatjuk, hogy nincs annál bosszantóbb dolog, mint amikor valaki drága pénzen megvásárol egy szép beltéri ajtót, és aztán a kontár beépítés mindent tönkre tesz. Mert ki ne látott volna már közülünk csálén beépített ajtót, durván szétnyíló illesztési hézagokkal, össze-vissza farigcsált tokborításokat, hogy beférjen az ajtó a nyílásba. Azon túl, hogy ez bizony szemet bántó és csúnya, ráadásul még lényegesen le is rövidíti a beltéri ajtók élettartamát.


Az 1. hiba -A beépítési feltételek hiánya

Az építkezők által elkövetett egyik leggyakoribb hiba, amikor a beltéri ajtók beépítése a szükséges beépítési feltételek hiánya ellenére megtörténik. Sajnos a legtöbb építkezés a befejezés közeledtével csúszásban van, a megrendelő pedig sürgeti a vállalkozót a munka mielőbbi befejezésére. Ez oda vezet, hogy a befejező munkálatok (festés, hideg és meleg burkolás, ajtószerelés, beépített bú- torok szerelése) összetorlódnak és párhuzamosan folynak. Tovább tetézi a bajt, ha a kivitelező megpróbálja a megrendelő felé a „jó ütemű” haladást demonstrálni oly módon, hogy a technológiai sorrendet felrúgva, előrehozza a látványos munkanemeket (pl. a beltéri ajtók beszerelését). Ez a legnagyobb hiba, ami történhet, amit Önnek mindenképpen meg kell akadályozni!

A cikk teljes tartalmának elolvasásához regisztráció szükséges ELOLVASOM A CIKKET A korszerű, bútorminőségű beltéri ajtók beszerelése minden esetben a festési és a burkolási munkálatok befejezése után történhet. Ne dőljön be a parkettás, a festő vagy a burkoló unszolásának, ha a munkájuk megkezdésének feltételül szabják a beltéri ajtók beszerelésének meglétét. Ez kizárólag az ő érdeküket szolgálja, nem az Önét! Mert vagy nem tudnak jönni az megállapodott időpontban és ezért taktikáznak, vagy pedig a munka könnyebb végét akarják megfogni. (Ugyanis tény, ha az ajtók már a helyükön vannak, akkor az ő munkájuk sok esetben egyszerűbbé válik, pl. nem kell újra visszajönniük.)

Milyen veszélyeket jelent az Ön számára a technológiai sorrend felcserélése?


A 2. hiba – Pontatlan kialakítású falkávák

Bizonyára sokan legyintenek, amikor a falnyílások helyes kialakításáról hallanak. Sokan elbagatellizálják ezt a kérdést, mondván ez lényegtelen, mert a „méretre” gyártás miatt nem kell előre gondolkodni. De Ön, ne higgyen nekik! Olvassa el figyelmesen az alábbiakat, és megérti miért.

A cikk teljes tartalmának elolvasásához regisztráció szükséges ELOLVASOM A CIKKET A pontos beépítési méretek jelentőségét nagyon leegyszerűsíti, ha valaki csak a nyers nyílásméretekben gondolkozik. Aki így tesz, az legtöbbször csak a hozzá nem értéséről tesz tanúbizonyságot, vagy éppen a felelősséget akarja áthárítani a gyártóra vagy rosszabb esetben a megrendelőre. Azt sugallják ugyanis az építkezőknek, hogy nem kell előre gondolkodni a nyílászárók elhelyezéséről, a kőműves dolgozhat az AHS szabvány (ahogy sikerül) szerint, és majd a méretre gyártással minden probléma megoldható. De elégedett lesz Ön azzal, hogyha bár sikerül beépíteni a beltéri ajtaját a lemért nyílásba, de a tokborítások már nem férnek el a szomszédos falaktól, vagy ha a tokborítás és a fal között helyenként öklömnyi hézagok éktelenkednek?

Tudja Ön, milyen veszélyeket rejt az AHS szabvány?


A 3. hiba – A tok szakszerűtlen összeszerelése

A cikk teljes tartalmának elolvasásához regisztráció szükséges ELOLVASOM A CIKKET Ebben a fejezetben a tokszerkezet helyes összeszerelésének legalapvetőbb szabályának ismertetésével, nem arra akarjuk buzdítani Önöket, hogy mindenki saját maga végezze el a beltériajtók szerelését. Annak ellenére sem, hogy igazából semmi ördöngösség sincs benne, de mi mégis azt javasoljuk, jobb, ha ezt szakemberre bízzák. Nem utolsó sorban azért is, mert a Lenteam® által kiképzett és a Szép Ajtók program előírásai szerint beszerelt beépített ajtókra Ön 10 Szépséggaranciát élvezhet.

Most csak néhány kiemelten fontos dologra szeretnénk felhívni az Ön figyelmét, amire oda kell figyelnie, és amivel ellenőrizheti mennyire „szakember” a beépítést végző mester.


A 4. hiba – A falkávák hiánya

Talán a leggyakrabban előforduló hiba, amely nagyrészt abból fakad, hogy bízva a „méretre gyártás” csodájában, senki nem tervezi meg előre a fogadószerkezetek helyes kialakítását. Ennek a hibának a stabilitásra és az ajtó biztonságos, tartós működésére ható veszélyeiről egy másik hiba kapcsán már szóltunk.

A cikk teljes tartalmának elolvasásához regisztráció szükséges ELOLVASOM A CIKKET Nem szabad elfeledkezni arról a veszélyről sem, hogyha az ilyen falnyílásokba egyedi méretű ajtót készítettünk, akkor lemondunk a csereszabatosság előnyeiről. Mivel ezek az un. egyedi ajtók mindenféle szabványosság nélkül készülnek ezért ahány darab, annyi féle. Ha a használat során megsérül a beltéri ajtó valamely része (ajtólap, valamelyik tok darab) szinte semmi esélyünk sincsen a pótlására. Eközben pl. egy szabványos DIN méretrend szerinti ajtóhoz mindig kapunk a kereskedelemben megfelelő alkatrészt.

De vizsgáljunk meg egy további szempontot is, ami a beltéri ajtó elem esztétikai értékének csorbulása mellett, elsősorban a használhatóságot rontja.


Az 5. hiba- Rosszul elhelyezett burkolatváltás

Ez a téma első ránézésre egy nagyon egyszerű problémakőrt takar, amire könnyen mondhatja bárki, hogy ezt biztosan nem fogja elrontani. Arról van ugyanis szó, hogy az egyes helységek közötti burkolatváltás helye (pl. előszoba kőburkolata és hálószoba parkettája közötti átmenet helye) hol legyen?

A cikk teljes tartalmának elolvasásához regisztráció szükséges ELOLVASOM A CIKKET Az ugyebár mindenki számára könnyen belátható, hogy a két szomszédos helység padlóburkolata nem a falvastagság szimmetria tengelyében találkozik. Ebben az esetben ugyanis az ajtólap csukott állapotában a záródási oldalon állva, látnánk a szomszédos helység padlóburkolatát. (pl a hálószoba fa parkettáját látnánk az előszobában is az ajtólap csukott állapotában, vagy éppen fordítva.) Éppen ezért fontos előre meghatározni a burkolatváltás helyét úgy, hogy az ajtólap csukott állapotában, az ajtólap bármelyik oldalán is álljunk, csak az adott helység burkolatát lássuk.

Mit kell tenni, hogy ezt a hibát biztosan elkerüljük?


A 6. hiba – Az ajtó tok szakszerűtlen rögzítése

Egy évtizeddel ezelőtt még késhegyre menő vitákat kellett folytatni a hazai nyílászárós „szakemberekkel” arról, hogy statikailag elegendő-e az utólag szerelhető beltéri ajtók esetén a kizárólag PUR habbal történő beépítés. Szakértői vélemények egész sora született ennek a rögzítésnek a nem kielégítő voltáról, anélkül hogy bármifajta gyakorlati tapasztalatra támaszkodtak volna. Azóta elterjedt és általánosan elfogadottá vált Magyarországon is az ajtótokok PUR habbal történő rögzítése a falban, mégis nagyon kevesen tudják, hogyan is kell azt szakszerűen végrehajtani.

A cikk teljes tartalmának elolvasásához regisztráció szükséges ELOLVASOM A CIKKET És van egy hiba, amit 10 beépítőből 9 biztosan elkövet! Mert igenis van olyan szituáció, amikor nem elegendő kizárólag a PUR habra bízni a beltéri ajtó rögzítését. A cikk további részében ezt is megtudhatja.


A 7. hiba – A nyitásirány téves meghatározása

A cikk teljes tartalmának elolvasásához regisztráció szükséges ELOLVASOM A CIKKET Az ajtó nyitásirányának meghatározása nem bonyolult dolog. Egy egyszerű ábra alapján minden gyártónál és kereskedőnél gyorsan megtanulhatja bárki, melyik a jobbos és melyik a balos ajtó. A gyakorlatban pedig a beépítési szituációk többségében mindenki érzi, hogy egy helységbe belépve, melyik irányban célszerű nyitni az ajtót. De vannak esetek, amikor ez a döntés sokkal komplexebb megfontolást igényel már a tervezési, építési fázis elején! A legtöbben elkövetik azt a hibát, hogy ezt a döntést nem időben hozzák meg, és az ajtókiválasztással már csak túl későn foglalkoznak.

Milyen információkra van hát szükségünk a nyitásirányok meghatározásához?


Végezetül Önnek is azt tanácsoljuk, hogy bár a beltéri ajtó beépítése egyike az utolsó munkanemeknek, az ajtó műszaki paramétereinek, a beépítését végző szakembernek a kiválasztása az elsők között kell, hogy megtörténjen. Csak a nyílászárós szakember rendelkezik azokkal termék specifikus információkkal, amelyeket a több szakipari munkanemnek is figyelembe kell vennie a kivitelezés során.

Kerülje el a felesleges bosszúságot és költséget!

A gombra kattintva elfogadja adatvédelmi irányelveinket, valamint, hogy a továbbiakban tájékoztató e-maileket fogadjon a Mantu Ajtóstúdió Kft-től nyílászárókkal kapcsolatban. Természetesen a további e-mailekről való leiratkozás bármikor lehetséges.

Adatkezelőként a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH-132274/2017 számon tart nyilván minket.Keresse fel a Lenteam Értékesítési Pontokat országszerte és kérdezze a szakértőinket.

LENTEAM ÉRTÉKESÍTÉSI PONTOKEz a weboldal a Mantu Ajtóstúdió Kft. szellemi terméke. A weboldal tartalmak másolása, változatlan vagy nagymértékben azonos tartalmú szöveges és képi átvétele és felhasználása hozzájárulásunk nélkül tilos vagy díjköteles.
Adatvédelmi nyilatkozat