Hírek

Olvasson a Lenteam tolóajtókról a januári Szép Lak magazinban!

2013 January 09
Olvasson a Lenteam tolóajtókról a januári Szép Lak magazinban!

Tudja meg, mikor érdemes toló kivitelű beltéri ajtót választania otthonába, és mire figyeljen a tervezéskor.

A normál nyíló ajtókon kívül számos kivitelű beltéri ajtó létezik, amelyekkel nemcsak helyet takaríthatunk meg, de akár otthonunk belsőépítészeti értékét is növelhetjük.

Praktikus okokból is választhatunk egyedi kivitelű ajtókat otthonunkba. Például, ha kevés hely áll a rendelkezésünkre, érdemes tolóajtóban gondolkodnunk. A későbbi kényelmetlenségek elkerülése végett, érdemes már a ház tervezésekor tisztában lenni az adott helyiség funkciójával, illetve a méretéhez igazítani az igényeinket.
Kisméretű helyiségekbe, szűk folyosókba, ahol a nyíló ajtószárny akadályokba ütközhet, érdemes tolóajtót felszerelni. A fal elé tolódó kivitel előnye, hogy minden falnyílásra könnyen felszerelhető, hátránya, hogy a nyitási oldal falfelülete elveszik a bútorozás szempontjából, mivel számolnunk kell azzal, hogy az ajtólap nyitott állapotban falfelületet foglal el. Így ide nem tudunk például képeket rögzíteni.
A falban futó kivitel szerelése építészetileg bonyolultabb előkészítést igényelhet, ugyanakkor az ajtó melletti falfelület továbbra is szabadon marad.
Utóbbi sínrendszere láthatatlan, mivel a falszerkezetbe kerül beépítésre. A fal előtt futó kivitel esetében viszont számos sínrendszer megoldás közül választhatunk az egyszerűbbtől, az egészen különlegesig.
A falban futó kivitel esetében mindig szükséges a tokborítás, különben nem lesz esztétikus a végeredmény, mert be lehet látni az ajtólap és a falszerkezet közé. A fal előtt futó változatnál opcionális a tokborítás megléte, abban az esetben ajánlott, ha a falat szeretnénk védeni vele az esetleges sérülésektől, elkoszolódástól.

Ráadásul, a nagyobb gyártóknál arra is van lehetőség, hogy a nyíló ajtókkal megegyező designú legyen a tolóajtó. Így ugyanúgy kérhető hozzá üvegezés, rozsdamentes csíkok, vagy intarziás berakások.
Kevesen tudják, hogy a tolóajtóknál is létezik zárható változat, így ha például otthoni irodára, vagy a fürdőszobára választunk toló kivitelt, akkor is megőrizhetjük privát szféránkat.
A tolóajtóra nem kilincs kerül, hanem fogantyú. Számos forma és stílus közül választhatunk. A legegyszerűbb kivitel a kagylófogantyú, mely az ajtólapba süllyesztve korlátozott fogást enged rajta. Látványosabb és praktikusabb megoldás a húzófogantyú, mely akár gyermekek számára is könnyű működtetést tesz lehetővé.
Kérhetjük nedves, vagy vizestéri kivitelben is, így a ráfröccsenő víz sem okoz kárt a felületben.
Ez a weboldal a Mantu Ajtóstúdió Kft. szellemi terméke. A weboldal tartalmak másolása, változatlan vagy nagymértékben azonos tartalmú szöveges és képi átvétele és felhasználása hozzájárulásunk nélkül tilos vagy díjköteles.
Adatvédelmi nyilatkozat