Hogyan fog kinézni otthona az új beltéri ajtókkal?

9+1 szakértő tipp a hangulatos otthonképhez

Ha én azt mondom, ajtóvásárlás, a legtöbb ember azt feleli: „Ugyan, ennél sokkal fontosabb a fal színe, a padló minősége, a függöny anyaga.” Pedig egy rosszul megválasztott ajtó a legszebb szőnyeggel beterített, a legelegánsabb bútorokkal berendezett szoba vagy nappali hangulatát is képes a fejetetejére állítani. Nem beszélve arról, hogy manapság már túl sokféle ajtó közül választhat ahhoz, hogy ne figyeljen pár dologra. Például arra, hogy...

1) Hol legyen az ajtó a helyiségben?

Bosszankodott már egy szoba átrendezésekor amiatt, hogy hiába álmodta meg a bútorok új helyét, az ajtónyílás pont rossz helyen volt? Azért, hogy ez az idegőrlő „baleset” soha többé ne ismétlődjön meg:

 • Figyeljen a helyiség méretére. Egy nagyobb méretű szobában nem zavaró, ha a fal közepén helyezkedik el az ajtó, azonban egy kisméretűben értékes falfelületet választ ketté, melynek következtében kevésbé variálhatja majd a bútorok helyét.
 • Tervezze meg előre, mire használja az adott helyiséget. A szoba funkciója ugyanis meghatározhatja az ajtó helyét.
 • Az ajtó legyen legalább ’bútorvastagságnyira’ a faltól. Így, ha például faltól falig érő gardróbszekrényt szeretne, nem okoz problémát a szekrény elhelyezése, mert az ajtólap nyitott állapotban sem foglal el értékes szabad falfelületet.


2) Merre nyíljanak az ajtók egy helyiségben?

Sok lakásban egyetlen folyosóról nyílik az összes ajtó a többi helyiségbe. A szobák ajtói rendszerint befelé, míg a kisméretű helyiségeké kifele nyílnak. Hogy elkerülje a kisebb fennakadásokat, baleseteket, figyeljen a következőkre:

 • Ha nem szeretné látni az ajtók pántjait, zsanérjait, akkor befelé nyíló ajtót válasszon.Ha pedig a látható ajtókeret zavarja, akkor döntsön egy kifelé nyíló ajtó mellett.Ha egymás mellé több ajtó kerül, akkor minden ajtó azonos irányba nyíljon.
 • Figyeljen a villanykapcsolók elhelyezésére is. Például arra, nehogy az ajtók mögé kerüljenek. A lényeg, hogy a helyiségbe belépve egy mozdulattal, azonnal fel tudja kapcsolni a szobavilágítást.
 • Egy közlekedőre (előtérbe) nyíló ajtónak van még egy kellemetlen tulajdonsága. Képes kisebb balesetet okozni, ráadásul egy hirtelen felnyílással nem csak a fejünket veszélyezteti, de akadályozza a közlekedő „forgalmát” is.


3) Milyen ajtót válasszon, ha kevés hely áll a rendelkezésre?

Helytakarékossági szempontból az is nagyon fontos, hogy nyíló vagy tolóajtót szereltet fel.

 • Kisméretű helyiségeknél, szűk folyosóknál, ahol a nyíló ajtószárny akadályokba ütközhet, érdemes tolóajtót felszerelni. A fal elé tolódó kivitel előnye, hogy minden falnyílásra könnyen felszerelhető, hátránya, hogy a nyitási oldal falfelülete elveszik a bútorozás szempontjából.A falba befutó kivitel szerelése építészetileg bonyolultabb előkészítést igényelhet, ugyanakkor az ajtó melletti falfelület továbbra is szabadon marad.
 • Jó hír a szép ajtók szerelmeseinek, hogy minden modellünk rendelhető toló kivitelben is, így bármilyen színbe, vagy designba szeret bele, kérheti tolóajtóként is.


4) Egyszárnyú, vagy kétszárnyú ajtót válasszon?

Az ajtó méretét egyrészről a rendelkezésre álló hely nagysága, másrészről az határozza meg, hogy az ajtón kényelmesen át tudjunk haladni, esetleg nagyobb bútordarabokat is át tudjunk rajta vinni.

 • A kisebb méretű mellékhelységeken (WC, éléskamra, háztartási helyiség, stb.) elegendő, ha a kényelmes 70cm körüli szabad átjárhatóságot biztosító 75 cm körüli névleges beépítési szélességet választja. Fontos, hogy a szabad átjárható méret ne legyen 60cm-nél semmi esetre sem kisebb, mert azon már sem egy mosógép, sem egy hűtőszekrény nem fér át.
 • A legtöbb helyiségre, így a hálószobára, gyerekszobára, fürdőszobára, dolgozóra a 90 cm névleges beépítési méretű ajtók az elterjedtek. Ezek nyílószárnya még nem túl nagy, de az átjárhatóságuk már elegendő helyet biztosít a nagyobb bútordarabok (pl. francia ágy, íróasztal) kényelmes bevitelére is.
 • Korábban igen kedveltek voltak a 100 cm névleges beépítési szélességű ajtók, azonban ezek felhasználása az utóbbi időben drasztikusan csökkent. Az ajtólap túlzott szélessége a nyitáskor igen sok értékes helyet foglal el a helyiségből, megjelenése robosztus lesz, ugyanakkor a majdnem 1 m körüli szabad áthaladási szélességre nincsen szükségünk.
 • Ha nyüzsgő társasági élet, vagy nagy terek, nagy falfelületek jellemzik otthonát, érdemes elgondolkodnia a kétszárnyú kivitelen is. Azonban semmi esetre se a hazai gyakorlatban elterjedt 140-150cm névleges beépítési szélességet válassza. Ennél a méretnél ugyanis a nyíló ajtószárny által biztosított áthaladási szélesség nagyon szűk lesz, ami akadályozza a mindennapi közlekedést. Erre a méretre inkább a fix oldalablakkal szerelt egyszárnyú ajtót javasoljuk, ami kényelmes közlekedést, ugyanakkor elegendő fényt biztosít a belsőbb helységekben is.
 • Ha kétszárnyú ajtót választ egy szélesebb nyílásra, és mindig mindkét szárnyat nyitni szeretné, azok nyitott állapotban belelógnak a térbe, kerülgetni kell őket, a nyitás-zárás pedig körülményesebb, mint egy egyszárnyú esetében.


5) Hogyan tegye világossá otthonát beltéri ajtókkal?

Az ajtók kiválasztásakor azt is érdemes végiggondolnia, hogy otthona különböző belső helyiségeibe mennyi fény jusson be. Na, és persze az sem mindegy, hogy honnan.

 • Ha üveg nélküli kiviteleket választ, akkor azok a helyiségek, ahova egyébként nem jut be természetes fény, sötétté válnak, amint az ajtót becsukja.
 • A fenti probléma miatt a legtöbb ajtó modellünk választható üvegezett kivitelben. Ez annyit tesz, hogy bizonyos méretű ’ablakot’ vágnak az ajtólapba, melyet aztán az Ön által kiválasztott üveggel beüvegeznek. Ez azonban sokszor még mindig kevés fényt enged a szobába, ráadásul, ha nem biztonsági üvegből készül az „ablak”, akkor könnyen balesetveszélyes is lehet.
 • Ennél modernebb és biztonságosabb megoldás, ha tele üvegajtót választ. Ezek az ajtók edzett biztonsági üvegből készülnek, azaz akárcsak az autók oldalsó ablakai, éles felületek nélkül törnek. Másrészt, miután az ajtólap egész felülete üvegből van, ezért jóval több fényt enged át, mint a hagyományos üvegezett ajtólap.
 • A tele üvegajtóknak van még egy remek tulajdonságuk: a Lenteam üvegajtók esetében Ön választhat az ajtók mintázatával design azonos üvegajtó kivitelt is otthonába.
 • Sőt, azt is Ön döntheti el, hogy mennyire szeretné átláthatóvá tenni az adott helyiséget, így választhat teljesen átlátszó, vagy szinte átláthatatlan üvegajtót is.


6) Milyen anyagból legyen az ajtó? (fa, laminált, vagy festett ajtót válasszon?)

Ma a piacon zömében a fa hatású (un. laminált) ajtólapokat találja meg a kínálatban, mert ezek rendelkeznek a legkedvezőbb árral és a legnagyobb színválasztékkal.

 • A fa hatású ajtók előnye, hogy minden egyes ajtó egyforma lesz, hiszen csak egyetlen fa erezetét másolták le a mintához. A fa hatású ajtók színe változni sem fog, mindig ugyanolyan marad.
 • Az előnyük egyben a hátrányuk is. Ugyanazt az unalmas, művi designt mutatják egy panellakásban, egy „luxus” lakóparkban és egy meghitt családi házban is.

Ezzel szemben, a faborítású (furnérozott) ajtókat igazi fa borítja.

 • A furnér felületekben csak azokat a színeket és erezeteket találja meg, amik a természetben is előfordulnak.
 • Az ajtók készülhetnek hagyományos fából, mint a bükk, a tölgy, a dió, vagy a juhar. De gyártanak különleges fajtákból is, mint például a macore, a mahagóni, a wenge, vagy a zebrano.
 • A furnér azért is különleges felület, mert minden egyes fa erezete más és más (még ha egyazon fajtáról van is szó), ezért minden furnéros ajtó mintája (furnérképe) különbözik egymástól.
 • Ráadásul a furnér felület, akárcsak egy jó bor, idővel érik, azaz változik a színe, a tónusa. Egy világos furnér sötétedik, míg egy sötét furnér világosodik az évek során. Ezzel is erősítve otthona természetes hangulatát.

A festett ajtókról szinte mindenkinek a régi panelházak kevésbé esztétikus fehér ajtói jutnak eszébe. Talán ez az oka annak, hogy egyelőre csak kevesen választanak fehér ajtót otthonukba.

 • Pedig a fehér színnek nagy előnye, hogy gyakorlatilag bármely otthon (belvárosi polgári otthonba, vintage nyaralóba, tetőtéri loft lakásba), bármely színvilágába tökéletesen passzol.
 • Másrészt, a modern festett ajtókat az autóiparban is használatos robottechnológiával lakkozzák, ennek következtében nem sárgulnak be, nincs festékfolyás a felületükön, és ellenállóbbak a sérülésekkel szemben, mint hajdani társaik.
 • A fa és fa hatású színekkel ellentétben, egy fehér ajtó körül állandóan változhat a fal színe, a textilek mintája, bármi, amit idővel Ön le szeretne cserélni, hiszen a fehér minden más színnel jól kombinálható.


7) Mit tegyen, ha az ajtó valamely része megsérült?
    (van-e lehetőség cserére 1-2 év után?)

Minden háztartásban előfordulnak balesetek, olykor akár az ajtók kárára is. Jó, ha tudja, hogy ilyen esetben nem feltétlenül kell az egész ajtószerkezetet lecserélni.

A Lenteam ajtók Európa legszigorúbb és legprecízebb szabványa szerint készülnek. A szabványos méretek előnye, hogy az ajtóelemek a LEGO építőkövek mintájára csereszabatosak. Így, ha esetleg megsérül az ajtókeret külső része, elég lesz csak azt újra rendelnie. Vagy ha később szívesen döntene egy tele üvegajtó mellett, akkor ezt a már beépített ajtótok cseréje nélkül is megteheti. Ezáltal nem kevés kiadástól és bosszúságtól mentheti meg magát.


8) Milyen karbantartást, ápolást igényelnek az ajtók?

Sok ajtón megfigyelhető, hogy a zsanérok súrlódás okozta kopása miatt idővel fekete olajos, poros folt rakódik a tok felületére. Ennek szinte minden esetben a zsanér megfelelő működéséhez szükséges olajozás vagy zsírozás hiánya az okozója.

A Lenteam ajtókkal ilyen probléma nem fordulhat elő, mivel minden ajtólapban gondozásmentes pántok vannak. Így Önnek sem olajoznia, sem zsíroznia nem kell a pántokat, zsanérokat.


9) Miért nem kell ma már küszöb?

A küszöbben elbotlás vagy a küszöbbe rúgás a XX-XXI. század legelterjedtebb sportja. Gondolta volna, hogy ezeket a küszöböket annak idején csak azért építették be, hogy elválasszák egymástól a különböző burkolatokat, és, hogy néminemű hanggátlást biztosítsanak az ajtónak?A modern, vékony burkolatváltók divatba jöttével, és a korszerű beltéri ajtók használatával azonban már nincs szükség a hagyományos fa küszöbre.

 • A burkolatváltó ugyanis ízlésesen, de ami manapság még fontosabb, akadálymentesen választja el a burkolatokat egymástól.
 • Ráadásul keskenysége lehetővé teszi, hogy kívülről láthatatlanul beférjen az ajtó alá, annak zárt állapotában is
 • A magasabb hanggátlási igényekhez pedig alkalmazhat az ajtóba beépített automata küszöböt, mely csak akkor csúszik le az ajtóból, ha az zárt állapotban van.


+1) Része-e az ajtó a lakberendezésnek?

A legtöbb használati tárggyal az a baj, hogy vagy szépek, vagy praktikusak. De ez a két tulajdonság valahogy sosem mutatkozik egyszerre. Nem így az ajtóknál!

Szerintünk ugyanis egy ajtó nemcsak egy nyílászáró, amelyen átjárhat a lakás egyik helyiségéből a másikba, hanem ugyanolyan design bútordarab, mint a kanapé, a konyhabútor, vagy a gardróbszekrény, melyek színét és formáját csak alapos megfontolás után választja ki.

Gondolja csak végig, hány ajtó van az otthonában, és ezek mekkora felületet fednek be egy-egy helyiségben. Ugye, Önnek is fontos, hogy a színük és a formájuk harmonizáljon a környezettel? Legyen akármilyen stílusú is az otthona, garantáljuk, hogy a Lenteam® ajtók között minden stílusirányzathoz megtalálja a megfelelő formát és színt, ami által ajtaja összhangban lesz a falakkal, a bútorokkal és a padlóburkolattal is.

Az ajtóválasztás 10 parancsolata

Ha az ajtóválasztással, vagy a minőségi szempontokkal kapcsolatban további kérdései vannak, akkor olvassa el Az ajtóválasztás 10 parancsolata című tanulmányunkat is, melyet egy rövid regisztrációt követően.

A gombra kattintva elfogadja adatvédelmi irányelveinket, valamint, hogy a továbbiakban tájékoztató e-maileket fogadjon a Mantu Ajtóstúdió Kft-től nyílászárókkal kapcsolatban. Természetesen a további e-mailekről való leiratkozás bármikor lehetséges.

Adatkezelőként a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH-132274/2017 számon tart nyilván minket.

Ez a weboldal a Mantu Ajtóstúdió Kft. szellemi terméke. A weboldal tartalmak másolása, változatlan vagy nagymértékben azonos tartalmú szöveges és képi átvétele és felhasználása hozzájárulásunk nélkül tilos vagy díjköteles.
Adatvédelmi nyilatkozat