Milyen ajtócsukót válasszunk?

2013-11-20

A megfelelő ajtócsukó kiválasztása már a tervezési folyamatnál is fontos. A rendelkezésre álló lehetőségek közül mit érdemes választani? Egyrészt függ az ajtó funkciójától, másrészt a műszaki tartalmától is.

Az EN 1154 szabvány az ajtó mérete és súlya szerint osztályokba és erőfokozatokba sorolja a felső ajtócsukókat. Az erőfokozaton illetve az osztályon belül a szabvány az ajtócsukó legfőbb jellemzői tekintetében jelentős követelményeket támaszt.

A zárás ereje: összeveti az ajtócsukó erejét az ajtó cm-ben meghatározott szélességével; a megfelelő ajtócsukó kiválasztásánál elsődleges szempont az erőfokozatok megismerése.

1-es erősség    75cm

2-es erősség    75-85cm

3-as erősség    85-95cm

4-es erősség    95-110cm

5-ös erősség    110-125cm

Az erő leadásának hatékonysága: a jó hatásfok azt jelenti, hogy nyitáskor nem kell nagy erővel nyitni az ajtót azért, hogy visszacsapódáskor az ajtónak elegendő lendülete legyen a becsukódáshoz.

A beállítások stabilitása: Azt jelenti, hogy a sebesség beállítások tartós használat vagy hőingadozás esetén sem csúsznak el.

Tartósság az intenzív igénybevétel alatt is: elvárás, hogy 500.000 teljes nyitási-csukási ciklus letelte után is az ajtócsukó erejének, hatékonyságának, stabilitásának mutatói ne maradjanak sokkal alatta a kiindulási értékeknek.

A karos ajtócsukók általában kevésbé designosak a kiálló kar miatt, de annál költséghatékonyabb megoldásai az ajtók zárásának. Továbbá bizonyos funkciókat nem is lehet megoldani velük.

 

 

 

 A csúszósínes ajtócsukók esztétikusak és elektromos rendszerbe is köthetőek (pl. füstérzékelő központ). 

 

 

Ezen kívül még léteznek az úgynevezett felső, rejtett csúszósínes ajtócsukók, melyek az ajtólapba vannak beépítve, így mindkét oldalról láthatatlanok.

Ezeket azonban nem lehet mindegyik ajtólapba beépíteni, mert legalább 40 mm lapvastagság szükséges az elhelyezéshez. De nem is érdemes mindegyik ajtólapba ezt h asználni, a legtöbb esetben a csukó drágább, mint maga az ajtólap.

 Mindkét típusnak több kivitele létezik, tehetjük egyszárnyú, kétszárnyú, fa vagy üvegajtókra őket. Az ajtó típusától, súlyától és szélességétől függ, hogy pontosan melyik modellre lesz szükségünk, illetve egyéb olyan műszaki követelmények is befolyásolják a döntést, mint a tűzgátlás, vagy az ajtólap esetleges pánik funkciója.

Kétszárnyú ajtólapok esetén azt is meg kell fontolnunk, hogy akár az ajtólap funkciója miatt, akár kényelmességi szempontból, van-e szükség csukássorrend szabályzóra. A design kontra költségvetés itt is igaz, a karos csukókhoz tartozó csukássorrend szabályzó egyszerű és mechanikus, míg a csúszósíneshez tartozó drágább, de esztétikus.

Kétszárnyú karos ajtócsukó, mechanikus csukássorrend szabályzóval                                                                                                               

       

Kétszárnyú csúszósínes ajtócsukó, elektromos csukássorrend szabályzóval

Így például a kevésbé szem előtt lévő, ritkán, vagy csak a személyzet által használt ajtókra nyugodtan tervezhetünk karos kivitelű ajtócsukót, míg a belsőépítészeti, lakberendezési szempontból kiemelt ajtóknál érdemes a csúszósínes kivitelt használni.

Összességében, egy minősített ajtócsukó választása azt jelenti, hogy minden modell esetében egy az eredeti tulajdonságait tartósan megőrző, kopásálló, sok szolgáltatást nyújtó eszközt használunk.

A szerelés módja is befolyásolhatja, hogy milyen típust válasszunk. Tudnunk kell, mennyi hely áll majd a rendelkezésre, kifelé, vagy befelé nyílik az ajtó, egységesen kívül, vagy belül legyenek a folyosón az ajtócsukók.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Beltéri ajtók témában
Szabadonfutó funkció az ajtócsukóban
2013-11-07

Szabadonfutó funkció az ajtócsukóban

A csúszósínes ajtócsukók modelltől függően más és más funkciókat tölthetnek be. Az elektromos rendszerbe köthető csukók között van olyan, mely rendelkezik szabadon futó funkcióval. De mit is jelent ez és mire jó?

Olvasson tovább
Mire jó az automata küszöb?
2013-11-18

Mire jó az automata küszöb?

Az automata küszöb számos problémára nyújt megoldást, akár utólag is, úgy, hogy közben szinte észrevétlen marad. Növelhetjük vele a beltéri ajtók hanggátlási értékét, illetve hatékony védelmet jelent a szagokkal szemben is.

Olvasson tovább
Alumínium tokokat a belső terekbe
2016-11-22

Alumínium tokokat a belső terekbe

Elérkezett az a pillanat, amire az innovativitásra éhes lakberendezők, belsőépítészek régóta várnak: a beltéri alumínium tokok készen állnak a térhódításra. Vigyázat, csak ínyenceknek!

Olvasson tovább