Beltéri ajtók matt lakkozással

2014-04-03

Napjaink lakberendezésében igen kedveltek a különböző matt színek. De nézzük, mit is jelent a gyakorlatban egy matt szín és hogyan hat a szemlélőre?

Köztudott, hogy a szín kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a fényességi fokozat hatását is a színérzékelésre. A fényességi fok növekedésével ugyanis a szín telítettsége is nő, ezért a különböző fényességi fokok eltérő színtónus-benyomást keltenek.

Nincs arra előírás, hogy ezek a fényességi megjelölések pontosan jellemezve legyenek számértékkel, a festékgyáraktól függ, hogy mit tekintenek pl. fényesnek, vagy selyemfényűnek.

Tájékoztatásul álljon itt az egyik neves festékgyár álláspontja. Eszerint a fényességi fok függvényében tekint valamit mattnak, vagy ellenkezőleg magasfényűnek:

  • matt  < 10 (30)
  • selyemfényű  10 (30)………….70
  • fényes > 70
  • magasfényű > 90

Egy-egy konkrét lakberendezési feladat esetén az ajtó furnérfelületének kiválasztása éppen azért esik sokszor nehézségekbe, mert a legtöbb gyártó kizárólag fényes lakkozásokat használ. A furnéros ajtók zöménél a lakk fényességi értéke 25-30 között van, a fehér ajtóknál ez 17-20, a natúr matt lakkoknál pedig 5-10 között.

Mivel gyakran jelenik meg igényként a matt vagy a selyemfényű felület ezért a prémium gyártók ezekre is felkészültek. Így például a HGM Furnier Welt ajtó kollekciójában a legkedveltebb fafurnérok matt lakkozással is rendelhetők.

Segítségre van szüksége a tervezésben? Vegye fel velünk a kapcsolatot itt!

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Beltéri ajtók témában
Milyen beltéri ajtókat alkalmazzunk a kórházakban?
2013-11-19

Milyen beltéri ajtókat alkalmazzunk a kórházakban?

Rendelőintézetekben, kórházakban általában erősebb igénybevételű nyílászárókat kell alkalmazni. De nézzük, pontosan milyen igényeknek kell megfelelnie egy beltéri ajtónak az egészségügyi intézményekben.

Olvasson tovább
Láthatatlan ajtópánt elektromos kábelátvezetéssel
2013-12-09

Láthatatlan ajtópánt elektromos kábelátvezetéssel

Az objekt ajtóknál egyre inkább követelmény az elektronikus rendszerek kiszolgálása a biztonság miatt. A motoros, többpontos zárak, beléptető rendszerek, és a különböző multimédiás elemek ezt egyre jobban megkövetelik majd.

Olvasson tovább
Alumínium tokokat a belső terekbe
2016-11-22

Alumínium tokokat a belső terekbe

Elérkezett az a pillanat, amire az innovativitásra éhes lakberendezők, belsőépítészek régóta várnak: a beltéri alumínium tokok készen állnak a térhódításra. Vigyázat, csak ínyenceknek!

Olvasson tovább