Beltéri ajtók kórházakba

2013-11-19

Rendelőintézetekben, kórházakban a középületekhez általában javasolt erős mechanikai igénybevételi osztályú nyílászárókat célszerű tervezni, illetve alkalmazni. Ezt az elvárást azonban az erősebb betétszerkezet kiválasztása nem meríti ki, e mellett fontos a lezárás módja, az ajtó merevítése és a megfelelő vasalatok alkalmazása is.

A kemény farost lemez lezárású betétszerkezetnek legalább üreges forgácslap betétnek kell lennie, de ennél jobb a tömör forgácslap. Az ajtólap legsérülékenyebb része az él, ahová ajánlott élkeményfát használni. Ez előnyösebb, mint az élfólia, mert sérülésekor könnyebben javítható, és a keretfa mellett további merevítést is ad az ajtólapnak. Fontos a pántok megfelelő méretezése is: a közhiedelemmel ellentétben ugyanis nem a pántok darabszáma a mérvadó, hanem azok teherbíró képessége, amit mindig az ajtólapok tömege határoz meg.

A kilincseket szintén erős igénybevételhez kell tervezni: a jó kilincs tehermentesíti a zár mechanikáját, ezért érdemes olyan típust választani, ami fémalátétes és/vagy csapágyazott, illetve - a kilincs kiszakadásának elkerülésére - feltétlenül legyen átmenőcsavaros.

Az erős igénybevétel tűréséhez ellenálló felületű lapokra van szükség. Ilyen például a 
fa és műanyag ötvözetéből álló HPL-lemez, ami több réteg különböző típusú papír, műanyag fólia és melamingyanta magas hőfokon, nagy nyomás alatti összepréselésével készül. 

E technológiával a környezeti hatásoknak jól ellenálló felület keletkezik, mely víz- és vegyszerálló, magas kopásállóságú, karcálló, nehezen gyulladó, UV stabil és könnyen tisztítható. A HPL-lemezek a RAL skála szerinti színeken kívül fa- és kőburkolat utánzatú, vagy akár izgalmas és egyedi dekormintás felületekkel is kaphatók.

Lenteam beltéri ajtó automata küszöbAz erős igénybevétel tűrésén felül néhány ajtónak további követelményeket is teljesítenie kell. Ilyen például a hanggátlás: a követelmények szerint a betegszobát, rendelőt vagy kezelőhelyiséget, illetve lakószobát határoló ajtók hangcsillapításának Rw,P.35 dB kell lennie.

Ez azt jelenti, hogy a helyszíni hanggátlási követelmény R'w=30 dB. Ahhoz, hogy az ajtólap teljesíteni tudja ezt a hanggátlási értéket, speciális hanggátló betétszerkezettel 
és automata küszöbbel kell rendelkeznie.

A hanggátló ajtólap megfelelő üvegezéssel is teljesíthet hanggátlási igényeket, azonban ha a helyiség fényellátását felülvilágítós tokszerkezettel szeretnék növelni, figyelni kell, mert míg ez fatokok esetében megoldható, addig acéltokok alkalmazásakor csak akkor, ha két különálló szerkezetként építik be a tokot és a felülvilágítót. (Az acéltok osztója ugyanis üreges, ezért nem megfelelő a hangszigetelése.)

A röntgenajtók olyan nyílászárók, melyek mindkét oldalát 0,5 mm-es ólom-egyenértékű lemezzel borítják, a tokot pedig a falc körüli részeken 1 mm-es ólom-egyenértékű béléssel látják el. Amennyiben az ajtólap üvegezése elkerülhetetlen, olyan megoldást célszerű választani, amelynél nincs áttörési pont a sugár számára.

Lenteam beltéri ajtó teherbíró pánt

Mivel ezek az ajtók nagyon nehezek (80-100 kg-osak), különösen fontos a megfelelő teherbírású pántok alkalmazása. Fontos a tok beépítése is: az acéltokokat betonozással, a fatokokat pedig rejtett dübelezéssel kell a falszerkezethez rögzíteni. Amennyiben a tűzállósági előírás engedi, érdemes fa tűzgátló ajtólappal tervezni, ami különösen előnyös a színazonos megjelenés igényekor. Ezeknél az ajtóknál kötelező az ajtócsukó használata.

A nagy forgalmú helyiségeknél, ahol könnyű áthaladási lehetőséget kell biztosítani, ajtócsukó helyett automatika alkalmazandó. Műtőszobákban csak rozsdamentes borítású automatikák helyezhetők el.

Olyan helyiségekhez, mint például ágytálmosó, betegfürdető, zuhanyzó stb., ajánlott - a lapot érő vízmennyiségtől függően - vizes vagy nedvestéri ajtókat használni.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Beltéri ajtók témában
Szabadonfutó funkció az ajtócsukóban
2013-11-07

Szabadonfutó funkció az ajtócsukóban

A csúszósínes ajtócsukók modelltől függően más és más funkciókat tölthetnek be. Az elektromos rendszerbe köthető csukók között van olyan, mely rendelkezik szabadon futó funkcióval. De mit is jelent ez és mire jó?

Olvasson tovább
A beltéri ajtók zárfajtáiról
2013-11-07

A beltéri ajtók zárfajtáiról

Időnként szembesülünk vele, hogy bizony nem az egész világ beszél ’ajtóul’, ami esetenként kisebb-nagyobb problémákat is okozhat. Ebben a cikkünkben sorra vesszük, hogy mi a különbség a beltéri ajtó zártípusok között.

Olvasson tovább
Beltéri ajtó betétszerkezetek
2013-11-18

Beltéri ajtó betétszerkezetek

Időnként szembesülünk vele, hogy bizony nem az egész világ beszél ’ajtóul’, ami esetenként kisebb-nagyobb problémákat is okozhat. Ebben a cikkben a beltéri ajtók betétszerkezetét vizsgáljuk meg, azaz, hogy miből is épül fel egy beltéri ajtó.

Olvasson tovább