Milyen beltéri ajtókat alkalmazzunk a kórházakban?

2013-11-19

Rendelőintézetekben, kórházakban általában javasolt erős mechanikai igénybevételi osztályú nyílászárókat tervezni, illetve alkalmazni. Ezt az elvárást azonban az erősebb betétszerkezet kiválasztása nem teljesíti, e mellett fontos a lezárás módja, az ajtó merevítése és a megfelelő vasalatok alkalmazása is.

A kemény farost lemez lezárású betétszerkezetnek legalább üreges forgácslap betétnek kell lennie, de ennél jobb a tömör forgácslap.

Az ajtólap legsérülékenyebb része az él, ahová ajánlott élkeményfát használni. Ez azért előnyösebb, mint az élfólia, mert sérülés esetén könnyebben javítható, és a keretfa mellett további merevítést is ad az ajtólapnak.

Fontos a pántok megfelelő méretezése is: a közhiedelemmel ellentétben ugyanis nem a pántok darabszáma a mérvadó, hanem azok teherbíró képessége, amit mindig az ajtólapok tömege határoz meg.

A kilincseket szintén erős igénybevételhez kell tervezni: a jó kilincs tehermentesíti a zár mechanikáját, ezért érdemes olyan típust választani, ami fémalátétes és/vagy csapágyazott, illetve - a kilincs kiszakadásának elkerüléséhez - feltétlenül legyen átmenőcsavaros.

Az erős igénybevétel tűréséhez ellenálló felületű lapokra van szükség. Ilyen például a fa és műanyag ötvözetéből álló HPL-lemez, ami több réteg különböző típusú papír, műanyag fólia és melamingyanta magas hőfokon, nagy nyomás alatti összepréselésével készül. 

E technológiával a környezeti hatásoknak jól ellenálló felület keletkezik, mely víz- és vegyszerálló, magas kopásállóságú, karcálló, nehezen gyulladó, UV stabil és könnyen tisztítható. A HPL-lemezek a RAL skála szerinti színeken kívül fa- és kőburkolat utánzatú, vagy akár izgalmas és egyedi dekormintás felületekkel is kaphatók.

Milyen különleges ajtók kellenek a kórházakba?

Lenteam beltéri ajtó automata küszöb

Az erős igénybevétel tűrésén felül néhány ajtónak további követelményeket is teljesítenie kell. Ilyen például a hanggátlás: a követelmények szerint a betegszobát, rendelőt vagy kezelőhelyiséget, illetve lakószobát határoló ajtók hangcsillapításának Rw,P.35 dB kell lennie.

Ez azt jelenti, hogy a helyszíni hanggátlási követelmény R'w=30 dB. Ahhoz, hogy az ajtólap teljesíteni tudja ezt a hanggátlási értéket, speciális hanggátló betétszerkezettel 
és automata küszöbbel kell rendelkeznie.

A hanggátló ajtólap megfelelő üvegezéssel is teljesíthet hanggátlási igényeket, azonban ha a helyiség fényellátását felülvilágítós tokszerkezettel szeretnék növelni, figyelni kell, mert míg ez fatokok esetében megoldható, addig acéltokok alkalmazásakor csak akkor, ha két különálló szerkezetként építik be a tokot és a felülvilágítót. (Az acéltok osztója ugyanis üreges, ezért nem megfelelő a hangszigetelése.)

A röntgenajtók olyan nyílászárók, melyek mindkét oldalát 0,5 mm-es ólom-egyenértékű lemezzel borítják, a tokot pedig a falc körüli részeken 1 mm-es ólom-egyenértékű béléssel látják el. Amennyiben az ajtólap üvegezése elkerülhetetlen, olyan megoldást célszerű választani, amelynél nincs áttörési pont a sugár számára.

Lenteam beltéri ajtó teherbíró pánt

Mivel ezek az ajtók nagyon nehezek (80-100 kg-osak), különösen fontos a megfelelő teherbírású pántok alkalmazása. Számít a tok beépítése is: az acéltokokat betonozással, a fatokokat pedig rejtett dübelezéssel kell a falszerkezethez rögzíteni.

Amennyiben a tűzállósági előírás engedi, érdemes fa tűzgátló ajtólappal tervezni, ami különösen előnyös a színazonos megjelenés igényekor. Ezeknél az ajtóknál kötelező az ajtócsukó használata.

A nagy forgalmú helyiségeknél, ahol könnyű áthaladási lehetőséget kell biztosítani, ajtócsukó helyett automatika alkalmazandó. Műtőszobákban csak rozsdamentes borítású automatikák helyezhetők el.

Olyan helyiségekhez, mint például ágytálmosó, betegfürdető, zuhanyzó stb., ajánlott - a lapot érő vízmennyiségtől függően - vizes vagy nedvestéri ajtókat használni.

Segítségre van szüksége a tervezésben? Vegye fel velünk a kapcsolatot itt!

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Beltéri ajtók témában
Mi az a VSG üvegajtó?
2013-11-07

Mi az a VSG üvegajtó?

Az üvegajtók egyre nagyobb teret hódítanak a beltéri ajtók között, köszönhetően a lakberendezőknek, belsőépítészeknek. Nézzük milyen típusokat találunk köztük, hogyan épülnek fel, milyen tulajdonságokkal bírnak.

Olvasson tovább
6 tipp a tolóajtók tervezéséhez
2013-11-13

6 tipp a tolóajtók tervezéséhez

Mire érdemes feltétlenül figyelni falban és fal előtt futó tolóajtó betervezésekor? 6 rövid és általános tipp a falban és fal előtt futó tolóajtókról, amit érdemes elolvasni a konszignáció kiírás előtt.

Olvasson tovább
Milyen ajtócsukót válasszunk?
2013-11-20

Milyen ajtócsukót válasszunk?

A megfelelő ajtócsukó kiválasztása már a tervezési folyamatnál is fontos. A rendelkezésre álló lehetőségek közül mit érdemes választani? Egyrészt függ az ajtó funkciójától, másrészt a műszaki tartalmától is.

Olvasson tovább