Beltéri ajtók kórházakba

2013-11-19

Rendelőintézetekben, kórházakban a középületekhez általában javasolt erős mechanikai igénybevételi osztályú nyílászárókat célszerű tervezni, illetve alkalmazni. Ezt az elvárást azonban az erősebb betétszerkezet kiválasztása nem meríti ki, e mellett fontos a lezárás módja, az ajtó merevítése és a megfelelő vasalatok alkalmazása is.

A kemény farost lemez lezárású betétszerkezetnek legalább üreges forgácslap betétnek kell lennie, de ennél jobb a tömör forgácslap. Az ajtólap legsérülékenyebb része az él, ahová ajánlott élkeményfát használni. Ez előnyösebb, mint az élfólia, mert sérülésekor könnyebben javítható, és a keretfa mellett további merevítést is ad az ajtólapnak. Fontos a pántok megfelelő méretezése is: a közhiedelemmel ellentétben ugyanis nem a pántok darabszáma a mérvadó, hanem azok teherbíró képessége, amit mindig az ajtólapok tömege határoz meg.

A kilincseket szintén erős igénybevételhez kell tervezni: a jó kilincs tehermentesíti a zár mechanikáját, ezért érdemes olyan típust választani, ami fémalátétes és/vagy csapágyazott, illetve - a kilincs kiszakadásának elkerülésére - feltétlenül legyen átmenőcsavaros.

Az erős igénybevétel tűréséhez ellenálló felületű lapokra van szükség. Ilyen például a 
fa és műanyag ötvözetéből álló HPL-lemez, ami több réteg különböző típusú papír, műanyag fólia és melamingyanta magas hőfokon, nagy nyomás alatti összepréselésével készül. 

E technológiával a környezeti hatásoknak jól ellenálló felület keletkezik, mely víz- és vegyszerálló, magas kopásállóságú, karcálló, nehezen gyulladó, UV stabil és könnyen tisztítható. A HPL-lemezek a RAL skála szerinti színeken kívül fa- és kőburkolat utánzatú, vagy akár izgalmas és egyedi dekormintás felületekkel is kaphatók.

Lenteam beltéri ajtó automata küszöbAz erős igénybevétel tűrésén felül néhány ajtónak további követelményeket is teljesítenie kell. Ilyen például a hanggátlás: a követelmények szerint a betegszobát, rendelőt vagy kezelőhelyiséget, illetve lakószobát határoló ajtók hangcsillapításának Rw,P.35 dB kell lennie.

Ez azt jelenti, hogy a helyszíni hanggátlási követelmény R'w=30 dB. Ahhoz, hogy az ajtólap teljesíteni tudja ezt a hanggátlási értéket, speciális hanggátló betétszerkezettel 
és automata küszöbbel kell rendelkeznie.

A hanggátló ajtólap megfelelő üvegezéssel is teljesíthet hanggátlási igényeket, azonban ha a helyiség fényellátását felülvilágítós tokszerkezettel szeretnék növelni, figyelni kell, mert míg ez fatokok esetében megoldható, addig acéltokok alkalmazásakor csak akkor, ha két különálló szerkezetként építik be a tokot és a felülvilágítót. (Az acéltok osztója ugyanis üreges, ezért nem megfelelő a hangszigetelése.)

A röntgenajtók olyan nyílászárók, melyek mindkét oldalát 0,5 mm-es ólom-egyenértékű lemezzel borítják, a tokot pedig a falc körüli részeken 1 mm-es ólom-egyenértékű béléssel látják el. Amennyiben az ajtólap üvegezése elkerülhetetlen, olyan megoldást célszerű választani, amelynél nincs áttörési pont a sugár számára.

Lenteam beltéri ajtó teherbíró pánt

Mivel ezek az ajtók nagyon nehezek (80-100 kg-osak), különösen fontos a megfelelő teherbírású pántok alkalmazása. Fontos a tok beépítése is: az acéltokokat betonozással, a fatokokat pedig rejtett dübelezéssel kell a falszerkezethez rögzíteni. Amennyiben a tűzállósági előírás engedi, érdemes fa tűzgátló ajtólappal tervezni, ami különösen előnyös a színazonos megjelenés igényekor. Ezeknél az ajtóknál kötelező az ajtócsukó használata.

A nagy forgalmú helyiségeknél, ahol könnyű áthaladási lehetőséget kell biztosítani, ajtócsukó helyett automatika alkalmazandó. Műtőszobákban csak rozsdamentes borítású automatikák helyezhetők el.

Olyan helyiségekhez, mint például ágytálmosó, betegfürdető, zuhanyzó stb., ajánlott - a lapot érő vízmennyiségtől függően - vizes vagy nedvestéri ajtókat használni.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Beltéri ajtók témában
Láthatatlan ajtópánt elektromos kábelátvezetéssel
2013-12-09

Láthatatlan ajtópánt elektromos kábelátvezetéssel

Az objekt ajtóknál egyre inkább követelmény az elektronikus rendszerek kiszolgálása a biztonság miatt. A motoros, többpontos zárak, beléptető rendszerek, és a különböző multimédiás elemek ezt egyre jobban megkövetelik majd.

Olvasson tovább
Egy kilincs Matteo Thuntól
2013-11-15

Egy kilincs Matteo Thuntól

Szerencsére ma már a kilincsek esetében sem kell kompromisszumot kötnünk, ha a designról van szó. A Jado Modern kilincs modelljei süllyesztett rozettával tökéletes kiegészítői lehetnek a minimál lakberendezési stílusnak.

Olvasson tovább
Mire jó az automata küszöb?
2013-11-18

Mire jó az automata küszöb?

Az automata küszöb számos problémára nyújt megoldást, akár utólag is, úgy, hogy közben szinte észrevétlen marad. Növelhetjük vele a beltéri ajtók hanggátlási értékét, illetve hatékony védelmet jelent a szagokkal szemben is.

Olvasson tovább