Design JADO kilincsek a Lenteamnél

Milyen kilincset válasszon a beltéri ajtóhoz?

Amennyiben Ön a lakását tudatosan, valamely lakberendezési stílus mellett elkötelezve kívánja megvalósítani, akkor érdemes a beltéri ajtó vasalatait, a pántokat és kilincset is ehhez igazítani. Sőt, tovább megyünk, egy jól megválasztott dizájn kilincs bizonyos jegyeket is erősíthet a stíluson belül.
Ahogy minden más lakberendezési tárgynál, a kilincseknél is megtalálhatóak a különböző stílusok. A Lenteam minősített gyártói katalógusaiban viszonylag könnyen megtalálhatja a kiválasztott lakberendezési stílusnak megfelelő modellt, melyek közül sokat, napjaink sztár dizájnerei (Karim Rashid, Mauro Ronchi) jegyeznek.

Milyen szempontok alapján válasszon kilincset?

A kilincs színét érdemes a lakásban található fém tárgyak uralkodó színéhez, az ajtólap pántjainak, illetve, ha van, a díszítéseinek színéhez illeszteni. Jó tudnia, hogy a tucatkilincsek esetében egészen korlátozott a szín és formaválaszték, ráadásul a választható egyen termékek egyen színei még véletlenül sem fognak egymással harmonizálni. Erre főként akkor figyeljen, ha egyedi kivitelű beltéri ajtók, például tolóajtók, vagy kétszárnyú ajtók, esetleg üvegajtók is vannak otthonában, hiszen azok is ugyanolyan színű vasalatokat igényelnek.

Milyen alapanyagú kilincsek léteznek?

A leghagyományosabb kilincs alapanyag a réz. Többféle felületben készítenek belőle kilincset, így a piacon találhat szatén réz kilincset, lakkozott réz kilincset, antikolt, vagy nikkelezett réz kilincset is. A réz kilincs ideális beltéri használatra, tartós és mutatós.
Sokkal modernebb és ellenállóbb alapanyagú kilincsek azok, amelyek rozsdamentes acélból készülnek. Ezek felülete lehet fényes, vagy matt. A rozsdamentes kilincs nem csak beltéri, de akár kültéri használatra is alkalmas.
Az alumínium kilincs előnye, hogy könnyű, tartós és divatos, melynek felülete lehet ezüst, pezsgő, vagy bronz színű eloxált. Beltéri használatra javasoljuk.
Választhat olyan hagyományos kiviteleket is, mint a kovácsoltvas kilincs, melyek felújított parasztházakba például ideálisak.

Milyen legyen a kilincs: rozettás, vagy hosszú címes?

Ez elsősorban a kiválasztott lakberendezési stílustól függ. Ha a modern irányzatokat részesíti előnyben, akkor inkább a kör, vagy négyzet alakú rozettákat javasoljuk. Ezen belül is finomíthatja a stílusjegyeket, például az ajtólap felületébe süllyesztett rozettákkal, mely a minimál stílust képviseli. A hosszú címes kilincs általában a klasszikus stílusú lakberendezéshez illik, ilyen például a polgári lakások kialakítása, vagy azok az otthonok, ahol a hagyományos formák kapnak nagyobb szerepet.

Hogyan fokozhatja egy kilinccsel az adott stílusirányzatot?

A kilincs formája mindenképpen meghatározó, hiszen a szögletestől kezdve, az ívelt formájún át, a fa, vagy kerámia berakásúig a lehetőségek száma határtalan. Ha bizonytalan a választásban, érdemes lakberendezője segítségét kérnie, vagy éljen a Lenteam ingyenes tanácsadásával.
Vannak kedvelt stílusirányzatok, ahol az ajtólap speciális kiképzésével még jobban hangsúlyozhatja a kiválasztott stílust. Ilyen például a minimál stílus, ahol a kulcslyuk furat elhagyásával, vagy a rozetták speciális kialakításával érhet el ilyen hatást. De említhetjük a manapság divatos síkba illesztett ajtókiviteleket is, amelyeknél választhat az ajtólap síkjába mart rozettát is.

Miért jó a WC kilincs?

Kevesen tudják, hogy a fürdőszoba ajtóra, vagy a mellékhelyiség ajtóra választhatnak WC kilincset. A WC kilincs formájában teljesen megegyezik a többi kilinccsel. Amiben különbözik tőlük, hogy kulcslyuk helyett egy fordító gomb van rajta, mellyel könnyen és gyorsan, kulcs nélkül tudjuk zárni a privát helyiségeket otthonunkban. Ugyanakkor attól sem kell félni, hogy bent ragadunk, mivel szükség esetén kívülről is könnyen kinyitható a zár egy pénzérme segítségével.

Hogyan kerülje el a lötyögő kilincseket?

Azt is érdemes megtudnia, hogy a kilincset milyen technológiával lehet az ajtólapra rögzíteni. Ez azért fontos, mert a kilincs a lenyomásával járó erőhatásokat annak rögzítése viszi át az ajtólapra. Így, ha az gyenge, úgy előbb-utóbb számolhat annak lelazulásával. Legtöbb esetben a rögzítés egyszerű csavarokkal történik, melyeket az ajtólap felületében rögzítenek.
Ezzel szemben, a Lenteam által forgalmazott JADO kilincsek átmenőcsavarral szerelhetőek, mely azt jelenti, hogy két hosszú csavarral, az ajtólap teljes keresztmetszetén keresztül egymáshoz rögzítik a két kilincset, így az biztosan nem fog leszakadni, vagy lötyögni.Lapozza végig kilincs kínálatunkat!Ez a weboldal a Mantu Ajtóstúdió Kft. szellemi terméke. A weboldal tartalmak másolása, változatlan vagy nagymértékben azonos tartalmú szöveges és képi átvétele és felhasználása hozzájárulásunk nélkül tilos vagy díjköteles.
Adatvédelmi nyilatkozat